Δράσεις μαθητών

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Greenilocks and the Bear Family

Genie in a Plastic Bottle

Δείτε τα παραμύθια εδώ

Το Suno AI, ή απλά Suno, είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας μουσικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ρεαλιστικά τραγούδια που συνδυάζουν φωνητικά και όργανα. Δείτε το εδώ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιξαν στην αυλή ένα απο τα προτεινόμενα παιχνίδια του ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού με τίτλο ‘Αγώνας Δρόμου’. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν τα παιδιά

  • Να κατανοήσουν τη διαφορά των μέσων μετακίνησης όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Να προβληματιστούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους
  • Να σκεφτούν τρόπους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής

Πραγματικά όλοι είχαν να προτείνουν πολλές και έξυπνες ιδέες αλλα και να προβληματιστούν για τις επιλογές τους στη μετακίνηση μέσα και έξω απο την πόλη.

Ο αναστοχασμός και η συζήτηση έγιναν στα αγγλικά.

       

Μια εμπειρία Δημιουργικής Εκπαίδευσης για το Μέλλον

Η παιδεία είναι το βασικό στοιχείο που διαμορφώνει το μέλλον. Με αυτήν την πεποίθηση, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ανέλαβε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του στα θέματα της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

Από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2024 , υλοποιήθηκε η Εβδομάδα Αειφορίας και Βιωσιμότητας  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122 “Δημιουργοί του μέλλοντός μας: Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα” που συμμετέχει το σχολείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλάμβαναν αφήγηση παραμυθιών για το περιβάλλον, βιωματικά παιχνίδια στην αυλή, ψηφιακά παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα και επιτραπέζια, κατασκευές και ζωγραφική αφισών, καθώς και δημιουργία μικρών προσωπικών κήπων.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες ήταν η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία τραγουδιών που ανέδειξαν θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και οικολογικής βιωσιμότητας. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους 17 αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ και ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν δημιουργικές λύσεις για προβλήματα που αφορούν την κλιματική κρίση και να ενισχύσουν την ευαισθησία τους σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.  Ταυτόχρονα, η  δράση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

 Η Εβδομάδα Αειφορίας και Βιωσιμότητας αποδείχθηκε ότι είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να ενθαρρύνει τη σκέψη και τη δράση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Οι διοργανωτές, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αξίζουν τα συγχαρητήριά μας για την επιτυχημένη διοργάνωση και συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση.

Καινοτόμες Ιδέες και Λύσεις

Οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ΄ του σχολείου μας συμμετείχαν με πάθος και φαντασία στη δράση “Καινοτόμες Ιδέες και Λύσεις”, αναδεικνύοντας τη δύναμη της δημιουργικότητας τους και την ικανότητά τους να προτείνουν πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι μαθητές ανέλαβαν την πρωτοβουλία να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, προτείνοντας στη συνέχεια δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Με την ενθάρρυνση να σκεφτούν εκτός των συνηθισμένων πρακτικών και να εφαρμόσουν τη φαντασία τους, δημιούργησαν πρωτότυπες ιδέες που αντανακλούν τη φρεσκάδα και τη δημιουργικότητά τους. Η δραστηριότητα έγινε στα αγγλικά μέσα στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης και υλοποίησης του πρότζεκτ.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν τις ιδέες τους στους συμμαθητές τους μέσα από αφίσες και προφορικές παρουσιάσεις, δημιουργώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων. Η καλύτερη ιδέα αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε, αναδεικνύοντας το εξαιρετικό έργο και τη δημιουργικότητα των μαθητών μας.

Πηγή έμπνευσης ήταν το Κόπενχιλ στη Δανία, το οποίο δεν είναι απλά ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων. Είναι ένα πρωτοποριακό κέντρο που συνδυάζει την ανακύκλωση με την ψυχαγωγία και την κοινωνική ευθύνη.

Εκτός από την επεξεργασία σκουπιδιών, στο Κοπενχιλ κάποιος μπορεί:

  • Να κάνει σκι στην τεχνητή πίστα που καλύπτει την οροφή του.
  • Να απολαύσει φαγητό και ποτό σε εστιατόρια με θέα την πόλη.
  • Να κάνει αναρρίχηση στον τοίχο αναρρίχησης ύψους 85 μέτρων.
  • Να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και συναυλίες.
  • Να ενημερωθεί για την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνολικά, το Κόπενχιλ αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο αειφορίας που μετατρέπει τα σκουπίδια σε ενέργεια, εμπειρίες και γνώση. 

Τελικά ίσως κάποιες από τις ιδέες των μαθητών μας να είναι το ίδιο πρωτοποριακές, επιτυχημένες και υλοποιήσιμες όπως το Κόπενχιλ.  Μέχρι να το ανακαλύψουμε θα πρέπει να δίνουμε στη Γενιά Ζ τη δυνατότητα να οραματίζεται και να δημιουργεί!

 

Δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Etwinning με τίτλο “3, 2, 1… Blast off! The SDG Heroes are here to help!”

Στο πλαίσιο υλοποίησης και του προγράμματος Erasmus+ KA122 «Δημιουργοί του Μέλλοντος μας: Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα»  το σχολείο μας σχεδίασε και προσκάλεσε σε συνεργασία εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη ένα καινοτόμο πρόγραμμα Etwinning με τίτλο “3, 2, 1… Blast off! The SDG Heroes are here to help!”

Σκοπός του πρότζεκτ είναι να ενημερώσει τους μαθητές αλλά και τους συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς για τους 17 Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ μέσα από μια γαλαξιακή περιπέτεια! Ταξιδεύοντας από πλανήτη σε πλανήτη οι μικροί μας αστροναύτες γνωρίζουν και θα εξοικειώνονται με βιωματικό τρόπο με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, να βελτιώσουν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας (γιατί η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται στα Αγγλικά), να μάθουν να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία WEB 2.0 και  WEB 3.0 και να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν 19 τάξεις από 4 διαφορετικές χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία. Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται από την κα Βορεοπούλου Αγγελική, καθηγήτρια Αγγλικών και την κα Ζωγράφου Δέσποινα δασκάλα του Ε3.

Κάθε μήνα οι μαθητές ευαισθητοποιούνται για ένα διαφορετικό πυλώνα πάνω στους οποίους βασίζονται οι 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.  Η προσέγγιση του προγράμματος γίνεται μέσω διαδραστικών ψηφιακών παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένων για το σκοπό αυτό, εικαστικών δημιουργιών, κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά κα. Παράλληλα οι μαθητές συμμετέχουν σε διαδικτυακές συναντήσεις με τα άλλα σχολεία

  1. για να ανταλλάξουν απόψεις και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους
  2. να μοιραστούν τη δουλειά τους
  3. να βελτιώσουν τα αγγλικά τους και

να παρακολουθήσουν ομιλίες από καλεσμένους πχ μια ειδική διατροφολόγο που τους έδωσε συμβουλές για σωστή διατροφή και καλή υγεία (Στόχος 3).

Δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Etwinning με τίτλο “Wellbeing Ambassadors"

Wellbeing Ambassadors (Οι Πρεσβευτές της Ευημερίας) είναι το πρόγραμμα που σχεδίασε και οργάνωσε το  σχολείο μας  στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 «Δημιουργοί του Μέλλοντος μας: Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα» για την ανάπτυξη της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.  Το πρόγραμμα υλοποιείται από την κα Βορεοπούλου Αγγελική, καθηγήτρια Αγγλικών και την κα Κουγιουμτζή Εύη, καθηγήτρια Γαλλικών και συμμετέχουν τμήματα της Ε’ και της ΣΤ’.  Οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος είναι από σχολεία της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Κάθε μήνα οι μαθητές καλούνται να κάνουν δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη για να ενδυναμώσουν την σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία τους. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε και να επιτύχουμε εκείνους  τους αναπτυξιακούς στόχους που αφορούν τον πυλώνα της ανθρώπινης ευημερίας.  Οι δραστηριότητες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ταιριάζουν στο ηλικιακό και γνωστικό προφίλ των μαθητών και ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

  1. Ανάγνωση παραμυθιών με την οικογένεια αλλά και με τους μικρότερους συμμαθητές τους
  2. Όμορφες στιγμές με τους παππούδες και τις γιαγιάδες
  3. Δημιουργία καταφύγιων για πουλάκια και αδέσποτα ζωάκια
  4. Άθληση μέσα και έξω από το σχολείο
  5. Βόλτες στη φύση ή/και στη γειτονιά με το πατίνι, το ποδήλατο κλπ

Μαγείρεμα τυπικών αλλά και υγιεινών συνταγών από τις χώρες των συνεργατών.

Δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Etwinning με τίτλο “Kaleidoscope of English!”

Τι είναι το καλειδοσκόπιο και τι σχέση έχει με τα αγγλικά και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA122 «Δημιουργοί του Μέλλοντος μας: Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα»; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ να απαντήσουν το Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε το καινούριο Etwinning project ‘Kaleidoscope of English’, στο οποίο συμμετέχουν μαζί με μαθητές από την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Τουρκία. Την επιμέλεια και την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο μας την έχει η κα Βορεοπούλου Αγγελική, καθηγήτρια Αγγλικών.

‘Το Καλειδοσκόπιο των Αγγλικών’, που   διαρκεί μια ολόκληρη σχολική χρονιά, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να διαβάσουν και να αναλύσουν στα αγγλικά λογοτεχνικά βιβλία με απώτερο στόχο όχι μόνο να βελτιώσουν το γλωσσικό τους επίπεδο,  αλλά και να αναπτύξουν τη φιλαναγνωσία, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, την έκφραση των συναισθημάτων τους,  τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να αντιληφθούν ότι ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα Ευρωπαϊκών σχολειών.

Τα βιβλία που διαβάσαμε και δουλέψαμε βιωματικά αλλά και ψηφιακά φαίνονται στην εικόνα παραπάνω.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος στη δημιουργία ποιημάτων, έγραψαν και ζωγράφισαν για τους αγαπημένους τους ήρωες βιβλίων, ανακάλυψαν την ιδιαίτερη δύναμή της προσωπικότητας του,  το συμβολισμό των χρωμάτων και το πώς μπορούν να καταλάβουν και αποτυπώσουν τα συναισθήματα τους τόσο στο χαρτί όσο και με λόγια.

Το ‘Kaleidoscope of English’ είναι ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των μαθητών, στην αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και την ανακάλυψη του εσωτερικού κόσμου των παιδιών.

Οι μαθητές των τάξεων Ε’ και ΣΤ΄ του σχολείου μας διεύρυναν τις γνώσεις τους  διασκεδάζοντας με το Kahoot! 

To Kahoot είναι μια δωρεάν πλατφόρμα δημιουργίας ψηφιακών quiz πολλαπλής επιλογής τα οποία απαντούν οι μαθητές με παιγνιώδη τρόπο. Ο κ. Γιάννης της Πληροφορικής ετοίμασε για τους μαθητές ένα μικρό kahoot 10 ερωτήσεων με θέμα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη χρήστη των τάμπλετ που διαθέτει το σχολείο μας! Χωρίστηκαν σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ευφάνταστα ονόματα, επέλεξαν αστείους ήρωες και ελέγξανε τις γνώσεις τους .